Het betekent dat je je focus houdt op je doelen en strategie, maar dat je in staat bent om de route aan te passen wanneer de situatie daarom vraagt. We geven je een voorbeeld aan de hand van de volgende metafoor:
Stel, je bent kapitein op een schip en je zet koers van Amsterdam naar Shanghai. Dan is je reis geen rechte weg. Je weet grotendeels wat je onderweg kan verwachten aan uitdagingen, vooral vanwege je ervaring en wat je daarvan hebt geleerd. Maar niet alles wat je onderweg tegenkomt kan je vooraf weten. Het weer kan plotseling omslaan of je hebt last van een onverwachte blokkade.
Op dat soort momenten moeten de kapitein en de bemanning wendbaar zijn. De risico’s worden geanalyseerd en een nieuwe route wordt bepaald om veilig en toch zo snel mogelijk de bestemming te bereiken.
Dat geldt ook voor onze organisatie. Port of Amsterdam heeft een strategie voor de komende jaren. Maar we weten nog niet wat we op ons pad tegen zullen komen aan uitdagingen. Afgelopen jaren hebben de coronacrisis en de energiecrisis gezorgd voor de nodige uitdagingen.
We blijven alert op ontwikkelingen en passen onze route aan wanneer dat nodig is. Daarbij toetsen we continu of de toegevoegde waarde voor onze klanten in de haven gewaarborgd blijft.
"Ik vind het fijn dat ik de zelf mijn keuzes mag maken. Achteraf ga ik over mijn keuzes met mijn manager in gesprek. Had ik een andere keuze moeten maken, dan leer ik daarvan."
Wendy Willems, inspecteur gevaarlijke stoffen
Uitleg & voorbeelden
We praten al een tijd over de wendbare organisatie, maar wat we hier precies mee bedoelen gaan we in duidelijke taal uitleggen. Dat doen we onder andere met voorbeelden én door vaktermen (begrippen) uit te leggen.
Uitleg & voorbeelden
We praten al een tijd over de wendbare organisatie, maar wat we hier precies mee bedoelen gaan we in duidelijke taal uitleggen. Dat doen we onder andere met voorbeelden én door vaktermen (begrippen) uit te leggen.
Verantwoordelijkheid nemen & vertrouwen krijgen
In het vorige hoofdstuk gebruikten we een schip als metafoor voor onze organisatie. We vertelden dat het schip wendbaar moet zijn wanneer het onverwachte uitdagingen tegenkomt op een reis. Deze metafoor gebruiken we ook om uit te leggen wat wij bedoelen met verantwoordelijkheid nemen en vertrouwen krijgen.
In het geval van een onvoorziene uitdaging is niet altijd de kapitein of de eerste stuurman die het beste weet wat er moet gebeuren. Op dit soort momenten komt het aan op de specifieke ervaring en vakkennis van de bemanning. Elk bemanningslid, ongeacht functie of positie speelt een cruciale rol in het nemen van de juiste beslissingen.
En dat geldt ook voor onze organisatie. Jij bent goed in wat jij doet. Je hebt ervoor geleerd en/of je hebt de nodige ervaring opgedaan. Je kan snel inschatten welke beslissingen je moet nemen op momenten dat dingen niet helemaal gaan zoals verwacht. Jij neemt je verantwoordelijk en je zorgt ervoor dat je jouw taken naar behoren uitvoert.
Daarin werk je samen met je collega’s. Je weet wanneer je ze moet betrekken omdat jouw keuzes gevolgen hebben voor andere onderdelen binnen de organisatie. En je trekt aan de bel als je iets signaleert dat de koers van de organisatie in gevaar zou kunnen brengen.
Dat betekent dat jij en je team ook de nodige ruimte hebben om zelf beslissingen te kunnen nemen op basis van jullie kennis en ervaring. Dus zonder vooraf toestemming te hoeven vragen aan een leidinggevende. Dat zorgt voor snelheid en draagt dus bij aan de wendbaarheid van onze organisatie.